Psilocybine en MAO remmers
Psilocybine uit magische paddenstoelen en truffels is oraal werkzaam terwijl DMT in ayahuasca dat niet is. DMT wordt te snel afgebroken door het enzym monoamine oxidase (MAO), terwijl dat bij psilocybine/psilocine heel langzaam gaat. Hierdoor is een MAO remmer (MAOi) noodzakelijk bij oraal DMT/ayahuasca. Sinds een paar geleden voegen sommige mensen ook de niet noodzakelijke MAOi van ayahuasca (Banisteriopsis caapi) toe aan psilocybine en dat wordt dan psilohuasca genoemd.
MAOi’s zijn dus niet nodig bij psilocybine omdat psilocybine zelf al snel en efficiënt wordt omgezet in psilocine, waardoor er weinig psilocybine overblijft om door MAO te worden afgebroken. Bovendien is psilocine relatief resistent tegen MAO, waardoor het langer in het lichaam blijft dan andere tryptamines. Daarom is het toevoegen van een MAOi aan psilocybine niet erg zinvol en kan het zelfs gevaarlijk zijn. Een MAOi kan namelijk de bloeddruk verhogen en interacties veroorzaken met andere medicijnen of voedingsmiddelen die tyramine bevatten, zoals kaas, wijn of chocolade. Dit kan leiden tot een hypertensieve crisis, een levensbedreigende aandoening die zich uit in hoofdpijn, misselijkheid, verwarring en hartkloppingen. Daarom wordt het afgeraden om een MAOi te combineren met psilocybine of andere psychedelica.
Psiloflora is een veiliger alternatief
Het verschil tussen psiloflora en psilohuasca is de sterkte van de MAOi die wordt gebruikt. Psiloflora gebruikt passiebloem (Passiflora incarnata) als een milde MAOi, terwijl psilohuasca meestal banisteriopsis caapi gebruikt als een sterke MAOi.
Psiloflora is minder gevaarlijk dan psilohuasca omdat passiebloem een minder heftige invloed heeft op de MAO activiteit dan banisteriopsis caapi. Passiebloem remt vooral de MAO-A subtype, terwijl banisteriopsis caapi zowel de MAO-A als de MAO-B subtype remt. Dit betekent dat passiebloem minder kans heeft om de afbraak van tyramine te blokkeren. Passiebloem heeft ook minder interacties met andere medicijnen of drugs dan banisteriopsis caapi. Daarom is psiloflora een veiliger alternatief voor psilohuasca als men de effecten van psilocybine wil potentiëren. Psiloflora vereist ook geen strikt dieet voor of na de inname, zoals psilohuasca wel doet. Toch raden we bij psiloflora aan om je alsnog te houden aan het tyraminebeperkte dieet die ook van toepassing is bij ayahuasca en psilohuasca.
Lees hier meer over het tyraminebeperkte dieet