MDMA is efficiënt bij PTSS en trauma!
MDMA therapie kan bijzonder effectief zijn bij het behandelen van psychische aandoeningen en geeft nieuwe hoop aan mensen die al van alles hebben geprobeerd. Traditionele therapieën kunnen maanden of jaren duren voordat er enige verbetering zichtbaar is, maar MDMA-ondersteunde psychotherapie heeft het vermogen getoond om in slechts een paar sessies aanzienlijke doorbraken te bewerkstelligen. Het unieke vermogen van MDMA om empathie en emotionele openheid te vergroten, speelt ook een cruciale rol in de therapieresultaten. Het helpt individuen toegang te krijgen tot verborgen emoties en ervaringen die onder normale omstandigheden moeilijk toegankelijk kunnen zijn. Deze verhoogde emotionele toestand kan diepgaande genezing mogelijk maken door onderdrukte gevoelens naar de oppervlakte te brengen, ze te verwerken en ze uiteindelijk in iemands psyche te integreren. Bovendien blijken de positieve effecten van een sessie met MDMA nog lang nadat de therapie is voltooid, aan te houden. Er is sprake van blijvende verlichting van psychische problemen. Bij patienten met PTSS zijn de MDMA sessie zondig effecttief dat na drie sessies 70% van de personen niet meer de PTSS-symptomen vertonen.
Welke therapievorm helpt bij PTSS?
Er zijn verschillende therapievormen die kunnen helpen bij de behandeling van PTSS (Post Traumatische Stressstoornis). Cognitieve gedragstherapie (CGT) wordt door de meeste therapeuten beschouwd als de meest effectieve behandeling voor PTSS. Het richt zich op het helpen van mensen om traumatische herinneringen te verwerken en te veranderen, zodat de persoon anders kan denken, voelen en reageren op stressvolle situaties. Daarnaast wordt EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) ook vaak gebruikt om PTSS te behandelen. Dit is een kortdurende therapie die kan helpen om negatieve emoties en herinneringen aan traumatische gebeurtenissen te verminderen. Ook exposure therapie kan zeer behulpzaam zijn. Hierbij wordt de cliënt stapsgewijs geconfronteerd met bepaalde situaties die door het trauma zijn ontstaan om zo de triggers minder erg te maken.
Welke therapievorm helpt bij PTSS?
Nu dat onderzoeken naar MDMA therapie betere resultaten laat zien dan het ‘reguliere’ cognitieve gedragstherapie, kan je jezelf afvragen wat de beste combinatie tussen MDMA therapie en gesprekstherapie zal zijn. Uiteraard is het zo dat de perfecte combinatie per persoon zal gaan verschillen maar dat er één combinatie kan zijn die het gemiddeld veel beter doet. Het lijkt erop dat blootstellingstherapie in combinatie met MDMA de magische combinatie is. Met name het herhalende aspect van ‘prolonged exposure therapy’ (PE) en het opbouwende confronteren met de traumatische triggers terwijl iemand zich 100% veilig voelt, zorgt voor andere reacties op voorheen angstwekkende triggers.
Prolonged Exposure therapie uitgelegd
Prolonged Exposure therapie (PE) houdt in dat de persoon herhaaldelijk wordt blootgesteld aan het traumatische evenement of een vergelijkbare situatie in een gecontroleerde omgeving. Tijdens de therapie sessies wordt aangemoedigd om te praten over wat er is gebeurd en om de details van het traumatische evenement te beschrijven. Er kan ook gevraagd worden om het evenement opnieuw te beleven door middel van visualisatietechnieken.
Het doel van Prolonged Exposure therapie is om de persoon te helpen het traumatische evenement te verwerken en hun symptomen van angst en vermijding te verminderen. Door de herinneringen aan het trauma in een veilige en gecontroleerde omgeving te confronteren en te verwerken, kan de persoon leren omgaan met het trauma en de controle over hun leven terugkrijgen. Er coping-strategieën ontwikkeld worden om eventuele stress of angst te verwerken tijdens de exposure-oefeningen. Deze therapie wordt meestal uitgevoerd over een periode van enkele weken en omvat meerdere sessies.
Waarom blootstellingstherapie sneller gaat onder invloed van MDMA
Als een persoon met PTSS wordt blootgesteld aan de situaties, gesprekken, geluiden, geuren of objecten waar ze angst voor hebben kan diegene vastlopen. Het kan namelijk een langzaam en pijnlijk proces zijn, wat leidt tot een lage motivatie om de behandeling voort te zetten. MDMA kan de blokkade wegens angsten wegnemen door de amygdala (angstcentrum brein) buitenspel te zetten. Verder kan MDMA ook de communicatie tussen de hersengebieden die betrokken zijn bij angst en geheugen verbeteren. Dit kan leiden tot een effectievere therapie waarbij blootstelling aan triggers makkelijker verloopt.
Bovendien kan MDMA ook het empathisch vermogen verbeteren, waardoor de therapeutische relatie tussen de patiënt en de therapeut wordt versterkt en de patiënt zich comfortabeler voelt tijdens de blootstellingstherapie.
Tijdens het het gebruik van MDMA kan het brein in een euforische, veilige en of gelukkige staat zijn. Tijdens deze fase werkt blootstellingstherapie op zijn best. Triggers die voorheen het brein en lichaam stress en angst gaf doen even niets, terwijl de persoon in kwestie in een goede gemoedstoestand zit. Dit zorgt voor een andere associatie tussen triggers en responses. Ook na de sessie kan dit doorwerken, het lijkt erop dat het brein een nieuwe manier heeft gevonden om de prikkels te verwerken waaraan het werd blootgesteld terwijl het in een gelukkige staat bevond tijdens de MDMA sessie.
MDMA therapie in de praktijk
Wij zien ook veel vooruitgang bij personen die tijdens de MDMA sessies hebben kunnen werken aan de triggers. Het is soms niet makkelijk om alle triggers in kaart te brengen of in te zetten. Indien je zelf MDMA therapie in wilt zetten is het wel handig om al jouw triggers in kaart te brengen. Probeer te bedenken welke situaties, emoties, geuren, beelden, gedachten of woorden een rol spelen tijdens de momenten net voor de angsten en noteer deze, het kan namelijk van pas komen! Naast deze voorbereiding is het handig om de neurochemie alvast wat meer in balans te brengen, dit kan een grote invloed hebben op de effectiviteit van de MDMA sessie. Middels de intake en vragenlijst kunnen we bekijken wat een goede aanpak voor je zal zijn. Maak gebruik van de onderstaande knoppen voor meer informatie.